צבע צהוב

צהוב

צהוב
שלשת הקסא#FFFF00
ייצוג RGBR=255, G=255, B=0
ייצוג HSVH=60, S=100, V=100
ייצוג CMYKC=0, M=0, Y=100, K=0
צהוב הוא הצבע יסוד עם התדירות הכי נמוכה מבין שלושת צבעי היסוד של אור בעל אורך גל בין 565 ננומטר ל-590 ננומטר. אולם, בגלל המאפיינים של פיגמנטי הצבע שבהם השתמשו בעבר, ציירים באופן מסורתי מתייחסים לסגול כצבע המשלים שלו.

אטימולוגיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

המילה "צָהֹב" מופיעה כבר במקרא ספר ויקראפרק י"גפסוק ל' וככול הנראה, היא מופיעה במשמעותה הנוכחית‏[1]. מילה המתארת את הצבע הצהוב, בשפה קדומה, אינה דבר מובן מאליו. זאת משום, שבתקופות קדומות נהגו לכנות הן את הצבע הצהוב והן את הצבע הירוק, במינוחים, שכיום מתארים את הירוק בלבד. לפי מודל השפה הפרוטו-שמית, באם כל השפות השמיות היו שמות רק לארבעה צבעים: לאדום-חום, לירוק-צהוב, ללבן ולשחור. זה ששימש עבור ירוק-צהוב, דומה למילה העברית המודרנית "ירוק"‏[2]. תופעה דומה אפשר לראות ביוונית הארכאית. ביצירתו של הומרוס, דבש הדבורים מתואר, כבעל צבע ירוק‏[3].

שימוש וסמליות[עריכת קוד מקור | עריכה]


פרחים צהובים מהמין לפתית

חמציץ נטוי יוצר מרבד צהוב

אוטובוס צהוב בארצות הברית המשמש להסעת ילדים לבית הספר

כלי צמ"ה צבועים בצהוב
  • בעברית רווח דימוי נוסף, שמקורו בשמות רבה יב, המתייחס לשנאה בין שני אנשים. אנשים הצהובים זה לזה הם אנשים שהשנאה שוררת בינותם.
  • בגמרא מופיע הביטוי "להראות פנים צהובות" או "צהבו פניו" שפירושו להראות פנים שמחות. מקור הביטוי הוא בעובדה שכשאדם שמח פניו "מאירות". (מכאן לקוח גם הביטוי "לזרוח מאושר").

צהוב בספורט[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ הצהוב הצהוב הזה, יעקב עציון, אתר השפה העברית
  2. ^ Anthropology of Color: Interdisciplinary Multilevel Modeling edited by Robert E. MacLaury, Galina V. Paramei, Don Dedrick p 257
  3. ^ אורן הוברמן, למה אין כחול בתנ"ך?, באתר כלכליסט, 14 ביולי 2011

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה